Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko

Sacharidy ve výživě a sportu – jak je efektivně využít pro náš výkon?

V prvních dvou dílech našeho sacharidového seriálu jsme si řekli, proč jsou pro nás sacharidy tak důležité (představují zdroj energie), s jakými se nejčastěji setkáváme a jak je dělíme (monosacharidy, disacharidy, polysacharidy). V dnešním závěrečném díle si povíme, jak tyto informace využít v praxi, tedy jak mohou pomoci našemu sportovnímu výkonu. Je především třeba vědět, kdy a který sacharid použít a které produkty sportovní výživy ho obsahují.

Na úvod si shrneme, co podstatné o jednotlivých sacharidech víme:

Glukóza

  • nejběžnější forma jednoduchého sacharidu
  • jeden z nejdůležitějších zdrojů energie pro lidský organizmus a buňky
  • má vysoký glykemický index (GI = 100), proto je rychle vstřebávána

Fruktóza

  • rychle opouští žaludek
  • pomalé vstřebávání v tenkém střevě (efektivnější využití)
  • nízká inzulinová odezva (efektivnější využití volných mastných kyselin, šetření zásob glykogenu)
  • nevyvolává reaktivní hypoglykémii (zvýšení hladiny krevního cukru)
  • efektivní v obnovování jaterního glykogenu
  • nízký glykemický index (23)

Sacharóza

  • tvořena jednou molekulou glukózy a jednou molekulou fruktózy
  • sacharid, kterému zjednodušeně říkáme „cukr“, běžné domácí sladidlo
  • vyráběn z cukrové řepy nebo cukrové třtiny
  • jeho glykemický index je středně vysoký (67).

Isumaltuloza

  • přírodní cukr podobný sacharóze
  • její vstřebatelnost je o 20-25 % pomalejší než u glukózy či fruktózy
  • dodává energii postupně během delšího výkonu
  • podporuje větší využití tuků jako zdroje energie v porovnání se sacharózou

Maltodextrin

  • udržuje stabilní hladinu krevního cukru během výkonu
  • pomáhá oddálit nástup únavy během dlouhých fyzických výkonů
  • pomáhá chránit svalový glykogen
  • oproti tomu má ale vysoký glykemický index (100), což podporuje regeneraci po cvičení
  • po cvičení pomáhá v rychlejším doplňování vyčerpaného svalového glykogenu v porovnání s jinými sacharidy

 

Jak využít sacharidy při sportovním výkonu?

Jednotlivé sacharidy bychom měli přijímat podle toho, jaký sportovní výkon nás čeká:

1) Délka sportovního výkonu

  • pro krátké výkony nebo potřebu „nakopnutí“ doporučujeme konzumovat rychlé zdroje energie (například glukóza) a ty, které rychle projdou žaludkem a jejich účinek se dostaví rychleji (fruktóza)
  • jadná se například o energetické tablety Enervit GT Sport nebo tekutý energetický koncentrát Enervitene Sport
  • během dlouhých výkonů (nad 50 minut) doporučujeme přijímat kromě rychlých sacharidů rovněž takové sacharidy, které doplňují energii postupně (např. isomaltulóza), nebo které mají nízký osmotický tlak (maltodextrin).
  • Vhodným produktem je tedy například energetický gel Enervitene Sport Gel


2) Náročné (intenzivní) výkony 

Ze studií vědecké skupiny Enervit Equipe, která představuje tým špičkových lékařů, trenérů, výživových poradců a sportovců, vyplývá, že optimálním zdrojem energie pro výkon je kombinace dvou specifických sacharidů fruktózy a maltodextrinů v poměru 1:1,3.

Tato kombinace je pro Enervit výjimečná a označuje se jako Enervit C.OX.

  • Enervit C.OX. přispívá k optimálnímu využití svalového glykogenu během výkonu, a to tím, že pomáhá zlepšit využitelnost energie ze sacharidů (díky analyzovaným vlastnostem obou sacharidů, tedy fruktózy a maltodextrinu); proto máte dostatek energie rychle a díky šetření glykogenu i delší dobu
  • Enervit C.OX. se nachází ve speciální „competition“ řadě, například v energetickém koncentrátu Enervitene Sport Competition nebo v iontovém nápoji Enervit G Sport Endurance určeném pro intenzivní sporty.

 

Vyberte si energetické zdroje podle vaší potřeby pro maximální výkony! Spolu s dalšími produkty Enervitu je seženete třeba na našem eshopu.

Přečtěte si i první dva díly seriálu:
Sacharidy ve výživě a sportu: Monosacharidy
Sacharidy ve výživě a sportu: Disacharidy a polysacharidy