Aktualita
Aktualita
Aktualita
Aktualita
Aktualita
Aktualita
Aktualita

Silvini Madshus Team slaví úspěchy v bílé stopě doma i ve světě. Teď ho čeká Vasův běh

Perfektní výsledky na domácí Jizerské 50 byly pomyslnou třešničkou na letošních výsledcích Silvini Madshus Teamu. Tomu patří v prestižním mezinárodním seriálu dálkových běhů Visma Ski Classics 11. místo a výborně se prezentuje i na domácích závodech. A tak je šéf týmu Marek Pazderský s průběhem sezony velmi spokojený. „Hodnotím to pozitivně a mám radost. Největší asi z toho, že jsme do sezony vůbec nastoupili. Chtěli jsme už končit, tak mám teď radost, že jedeme dál,“ prozrazuje v rozhovoru.  

Jak hodnotíte první dvě třetiny letošního seriálu Visma Ski Classics očima šéfa týmu Silvini Madshus Team?

Letošní sezona měla být pro nás přelomovou a ukázat, jestli dokážeme zajíždět kvalitní výsledky a zda máme na to patřit mezi nejlepší týmy světa. Z českých týmů jsme sice až třetí, ale na rozdíl od Lukáše nebo od Moraváků máme minimální možný rozpočet, který neobsahuje ani platy závodníků, ani rozsáhlé servismanské týmy, natož pak drahé financování zahraničních závodníků a jejich dopravy. I přesto jsme zatím na 11. místě z 34 týmů, což je podle mě neuvěřitelný úspěch. Tím pádem to hodnotím velmi pozitivně.


Které závody berete jako nejpovedenější?

Určitě Marcialongu a Jizerskou 50. Závody na podzim také nebyly špatné, ale brali jsme to spíš jako takovou povinnost a rozjezd do sezony, nikdo z nás netrénuje na 1,5hodinové závody. Po Novém roce to nebylo špatné, ale pořád tomu chyběla třešinka na dortu. Ta přišla na Marcialonze, kde se Jirka Pliska i Vašek Sedláček dokázali až pod závěrečného stoupání udržet v čelní skupině a Plizi pak z toho dokázal jako nejlepší Čech finišovat na 19. místě minutu za vítězem. To je pro mě neuvěřitelné, zvlášť když přihlédnu k tomu, že chodí normálně každý den na 8 hodin do práce.


Zatím posledním závodem byla už zmiňovaná Jizerská 50. Jak jste spokojený s vystoupením týmu na jediném domácím závodě?

Každý den jsme měli minimálně dva lidi na pódiu, v hlavním závodě byl opět Plizi až do poslední chvíle ve hře o šesté místo a opět dokončil asi minutu a půl za vítězem. Vašek se taky dočkal výsledku do první třicítky, navíc byl jasně druhým Čechem závodu. Takže spokojenost je obrovská a při české hymně nám některým ukáply i slzy. Co je pro mě ale nejdůležitější – že jsme stále jeden tým, jedna rodina, která drží spolu, pomáhá si a společně maká. I díky tomu můžeme zajíždět takové výsledky.


V čem je podle vás kouzlo týmu?

V tom, že děláme soustředění, tréninkové kempy a servis na závodech úplně stejně, jako bychom to dělali pro norskou reprezentaci. Ti nejlepší z nás tak mají kvalitní přípravu a servis, ostatní se mohou učit a inspirovat, jak to dělají ostatní. Z kvalitního servisu nebo občerstvení pak těží všichni, protože máza vytestovaná pro Pliziho se následně dává i ostatním našim závodníkům. V Jizerkách se pak po každých 5 kilometrech mohli naši závodníci napít Enervitu díky našim lidem u trati.


Na sportovní výživu Enervit spoléháte už řadu let. Jak vám na závodech a v tréninku pomáhá?

Enervit nám pomáhá hodně. Málokdo si dokáže představit, jak velkou dřinu naši závodníci v tréninku nebo při závodě absolvují, a to nejde bez kvalitní sportovní výživy. Je pro nás důležité, že máme Enervit jako dlouhodobého partnera, protože máme jednotlivé produkty dobře vyzkoušené a víme, co komu sedí. Nedokážeme už asi žít bez regeneračních nápojů (Enervit Recovery Drink) a proteinových produktů, stejně jako bez iontového nápoje (Enervit Isotonic Drink) spolu s Enervit Liquid Gely. Velmi oblíbený je také Enervit PRE Sport. Třeba na Marcialonce měli naši závodníci před startem po 2 kusech PRE Sportu, pak během závodu spotřeboval každý půl dózy iontového nápoje a v průměru 6 až 8 gelů.


Co vám zatím udělalo v probíhající sezoně největší radost?

To, že jsme do ní vůbec nastoupili. Chtěli jsme už končit, tak mám teď radost, že jedeme dál. Těch radostí je ale víc. Třeba že se nám občas podaří udělat super lyže, nebo že kluci jsou jasně nejlepší z Česka. Taky že holky se výsledkově vzájemně doplňují. Dělá mi radost i to, že se nám rozjela pohybová všestranka pro děti, že pomalu zapracováváme juniorské závodníky a že nám chodí gratulace z celé republiky.


Jak vám letos komplikuje přípravu a sezonu počasí, respektive nedostatečné sněhové podmínky v některých lokalitách?

Ač se to zdá být neuvěřitelné, Bedřichov v Jizerských horách, který je naší základnou, má zhruba od 27. prosince stále sněhu dostatek, takže nám to zatím život příliš nezkomplikovalo a na dosavadní závody jsme se mohli v pohodě připravit. Uvidíme, jak to půjde dál. Trošku větší komplikací je rušení některých závodů v Česku, kde jsme měli velké ambice a nemohli jsme tolik vyniknout. Náhradní termíny jsou bohužel v časech, kdy je pro nás prioritou Visma Ski Classics v zahraničí.


Jak jste zatím spokojený s výsledky týmu v domácích seriálech?

Na domácí půdě zatím jednoznačně dominujeme. Na závodech v Jizerkách - jak při nočním závodu, tak při Jizerské 50 - jsme vládli, na Karlově běhu nebo na mistrovství republiky díky Mírovi Ryplovi taky. V našem nejdelším a nejtěžším závodu, BoBoloppetu na 90 kilometrů, jsme také jasně vyhráli. Takže snad ani nejde být nespokojen.


Čeká vás mj. Vasův běh, který se jede už příští víkend. S jakým cílem na něj pojedete?

Je to závod roku, mistrovství světa v dálkových bězích. Tak trošku jsme si na sebe ušili bič, očekávání jsou velká, ale já to trochu brzdím. Je to velký závod, ve kterém když chcete zajet dobrý výsledek, tak musíte mít i pořádný kus štěstí. Musí se sejít forma, dobré lyže a ještě dobrá pozice na trati a žádná zlomená hůl. Takže já budu spokojený, když budeme mít jednu holku do 20 a druhou do 40, u kluků bych si přál mít jednoho z nich do 40 a druhého do 60. Konkurence je tam opravdu obrovská. Do Švédska nejede jen naše elita čítající 5 závodníků, ale dalších 24 členů týmu, z toho hned 15 máme v první vlně. Spoustě z nich bych přál zisk medaile, která se uděluje do ztráty 50 % času vítěze.


Jaké výsledky byste v celkovém pořadí rád viděl u týmu jak ve Visma Ski Cassics, tak v tuzemských seriálech?

Ve Visma Ski Classics je to jednoduché, tam je jasný cíl být do patnáctky, což pevně věřím, že se nám povede. Když by to bylo ještě výše, tak by to byla úplná pecka. Na domácí scéně chceme vyhrát tradiční SkiTour, kterou vyhráváme pravidelně už několik let a loni jsme byli druzí jen kvůli nemoci jedné závodnice.

AKTUALITY

23/4
Marathon expo se blíží. Přijďte za námi na stánek!

S blížícím se datem Pražského maratonu se blíží i tradiční doprovodná akce – Marathon Expo (2. – 4. 5.) na Výstavišti v Holešovicích. Budeme tam s naším stánkem, abyste mohli načerpat vše potřebné na dobu před, během i po závodě nebo tréninku.

21/4
Přihlaste se na dubnový seminář - vysíláme už 29. 4.!

29. dubna pokračujeme v našem cyklu online seminářů ze světa výživy sportovců. Tématem toho dubnového bude "Večerní sportování s cílem hubnutí". Jak sportovat a jak se starovavat ve večerních hodinách, chcete-li shodit nějaký ten kilogram? Nenechte si ujít náš další seminář a zajistěte si místo na něm! 

19/4
Závoďte a vyhrajte v naší nové soutěži

Chcete vyhrát Enervit výživový plán na míru podle vašeho výběru? Zapojte se do naší nové soutěže! Stačí nasbírat co nejvíc razítek na stánku Enervit na závodech, kterých se s naším týmem účastníme, a výhra může být vaše. Je to jednoduché - přijdete na stánek, necháte si dát razítko do soutěžního plánu a pak nám pošlete jeho fotku. Soutěž se dělí do třech období a v každém z nich vyhlašujeme hned 10 vítězů!

15/4
Nejlepší hokejové týmy spoléhají na Enervit

Finále hokejové Chance ligy si zahrály týmy Zlína a Vsetína. Do finále extraligy zase suverénně postoupil vítěz základní části - Dynamo Pardubice. Co má tahle trojice společného? Enervit jako oficiálního výživového partnera!

8/4
Triatlonista Jan Šneberger o přípravě, výživě i letošních startech

Loni člen Enervit Teamu ovládl mistrovství České republiky ve středním triatlonu i celkové pořadí v Českém poháru. Letos se kromě tradičních domácích akcí chystá účastnit i světové série Ironman a zapojit se tam do soutěže profesionálů. Jan Šneberger v našem rozhovoru vypráví o svých plánech i přípravách na sezonu, která pro něj odstartuje už 21. dubna ve Valencii.

Více aktualit

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Co a k čemu jsou AMINOKYSELINY?

Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem bílkovin, které mají v organizmu funkci především stavebních látek. Lidské tělo však velmi často „staví“ především z peptidů, což je různé spojení několika aminokyselin. Z 21 aminokyselin, s nimiž náš organizmus pracuje, lze vytvořit obrovské množství různých peptidů, které slouží jako základní stavební i regenerační materiál v těle. Právě díky těmto vlastnostem jsou bílkoviny a některé níže uvedené aminokyseliny nezbytné pro růst výkonnosti vytrvalců.

Jak snídat a jíst před závodem

Mnoho sportovců se správně snaží řešit svoji výkonnost nejen tréninkem, ale i výživou. Od odborníků se pak dozvídají, že nejdůležitější živinou vytrvalců jsou „cukry“. A tak se snaží toto doporučení naplňovat, a to především v posledních hodinách před sportem. Jelikož synonymem doporučovaného „cukru“ jsou sladkosti, sušenky, čokoláda a sladké nápoje, snaží se tyto potraviny vždy zahrnout do finálních příprav. Co se ale ve skutečnosti děje s jejich organizmem?

ŽAKET neboli hlaďák: Postrach, kterému se dá vyhnout

Mezi sportovci koluje názor, že kdo nepoznal žaket, neví nic o náročnosti sportu. Je pravda, že díky tomu člověk zažije nepoznané stavy a pocítí syrovou podstatu pořekadla, že sytý hladovému nevěří. Na druhou stranu je to ale velmi zásadní „zářez“ do organizmu, který se příliš neslučuje s cílem zvyšovat vaši výkonnost.

Co je ANABOLICKÉ OKNO a jak ho využít?

Anabolické okno je krátký časový úsek po sportovním výkonu, kdy jsou svalové buňky více než jindy otevřeny příjmu živin. To se pozitivně odráží v regeneraci – obnově energie a svalových vláken. Proto také anabolismus, od slova výstavba, růst.

Energetická bilance: Jak by vytrvalci měli jíst?

V minulém díle naše seriálu o energetické bilanci jsme si říkali, jak většina sportovců jí (více zde) a kde může být chyba v jejich jídelníčku v podobě negativní energetické bilance (o té více zde). Dnes si v závěrečném dílu řekneme, jak by jídelníček vytrvalce měl vypadat z hlediska množství i skladby. Tak aby vám nedošlo, cítili jste se dobře a byli schopní podávat maximální výkony!

Více aktualit