Minerální látky jsou nezbytnou součástí našich jídelníčků. Nemají sice žádnou energetickou hodnotu, ale pro lidský organizmus jsou nezbytné – jsou předpokladem pro růst a tvorbu tkání a pro látkovou výměnu v těle (metabolismus). V souvislosti se sportem se však minerální látky nejčastěji zmiňují jako ionty nebo elektrolyty, které se podílejí na vedení nervových vzruchů. Ty jsou důležité pro správnou koordinaci nervové soustavy a činnost svalových vláken. V případě nesprávné koordinace vznikají křeče, strašák každého vytrvalce.
Nejčastěji se doporučuje příjem minerálních látek, které z těla odcházejí potem: sodík, chlór, draslík, vápník a protikřečové synonymum – hořčík. Nedostatek jedné nebo více minerálních látek ztracených potem přináší pro tělo značné problémy, protože je-li zastavena absorpce iontů, zastaví se i absorpce vody (Curran et al., 1962). Z tohoto důvodu by měl ionty obsahovat nápoj popíjený při sportu.
Z tabulky níže je také zřejmé, že málo trénovaní sportovci vylučují potem daleko více iontů než trénovaní (pot málo trénovaných je koncentrovanější a tedy slanější). Je to další důkaz adaptace lidského organizmu, který nám tím i dává najevo, jak jsou pro něj minerální látky důležité.
Elektrolyty obsažené v plazmě a potu (hodnoty jsou vyjádřeny v gramech na litr)
Elektrolyt |
pocení v klidu |
netrénovaný sportovec |
trénovaný sportovec |
sodík (natrium) |
1,85 |
1,38 |
0,92 |
chlór (chlorum) |
3,10 |
1,50 |
1,00 |
draslík (kalium) |
0,20 |
0,20 |
0,15 |
vápník (calcium) |
0,04 |
0,04 |
0,03 |
hořčík (magnesium) |
0,01 |
0,01 |
0,01 |
celkem |
5,20 |
3,13 |
2,11 |
zdroj: Nutritional strategies: satiety, weight loss and supplementation in sports, Enervit Equipe 2011
Sodík, draslík a hořčík
Sodík je ve sportovních nápojích zvláště důležitý. Díky němu je rehydratace rychlejší, protože sodík podporuje absorpci vody ve střevě. Rehydratační rychlost je největší u nápojů s obsahem maximálně 5 % sacharidů (5 gramů sacharidů na 95 ml vody) a současně sodíku v dávce cca 50 mmol na litr = 115 mg sodíku na 100 ml nápoje (Murray, 2002).
Synergickou roli se sodíkem hraje draslík. Po příjmu tekutin s obsahem sodíku a draslíku je sníženo vylučování moči oproti nápoji bez těchto minerálů, čímž je zadržováno více tekutin v těle a organizmus je tak více zavodněn.
Velký význam pro sportovce má příjem hořčíku (magnesia), byť by se z tabulky mohlo zdát, že se jedná o minoritní minerální látku. Problém je ale v tom, že potravin bohatých na hořčík je v našem běžném jídelníčku velmi málo (candát, čočka, hrách, mandle) a naopak v něm často dominují potraviny, které vstřebání hořčíku ztěžují (bílé pečivo, uzeniny). Tím pádem jdeme často už do sportovního výkonu s deficitem hořčíku, což se pak projeví, při současné ztrátě zbytků hořčíku potem, právě neoblíbenými křečemi.
Chcete-li tedy sportovat lépe, doporučujeme nasytit tělo hořčíkem už před výkonem prostřednictvím sportovní výživy. Během výkonu pak doplňovat hořčík i další minerální látky třeba kvalitním iontovým nápojem.