Až se zima zeptá, běžci na lyžích ze Silvini Madshus Teamu budou připraveni. Během jara a léta absolvovali řadu soustředění, z posledního podzimního se vrátili tento týden. Strávili ho na Mallorce, kam jich odjelo osm. „Hlavním cílem byl rozvoj silové a rychlostní vytrvalosti pomocí kolečkových lyžích, pro které je tam dokonalé prostředí rovinatých cest bez aut i dost dlouhých stoupání v horách s kombinací regenerace v moři,“ vysvětluje šéf týmu Marek Pazderský v předsezonním rozhovoru.
Až se zima zeptá, běžci na lyžích ze Silvini Madshus Teamu budou připraveni. Během jara a léta absolvovali řadu soustředění, z posledního podzimního se vrátili tento týden. Strávili ho na Mallorce, kam jich odjelo osm. „Hlavním cílem byl rozvoj silové a rychlostní vytrvalosti pomocí kolečkových lyžích, pro které je tam dokonalé prostředí rovinatých cest bez aut i dost dlouhých stoupání v horách s kombinací regenerace v moři,“ vysvětluje šéf týmu Marek Pazderský v předsezonním rozhovoru.
Co všechno jste na Mallorce pilovali, kolik toho objeli a naběhali?
Kombinujeme tam většinou jeden delší trénink soupaží na rovinách od 2 do 6 hodin – ten nejdelší měl 105 km – a výjezdy v kopcích, kde pak chodíme i často ještě běhat. Takže došlo na rychlost, vytrvalost, sílu i techniku. Celkový objem naběhaných hodin je okolo deseti, naplaváno v moři také kolem deseti a na kolečkových lyžích jsme dokonce na čísle 30, což je zhruba 500 až 600 kilometrů.
Předpokládám, že soustředění už za sebou máte více – kde všude jste trénovali a kdy vůbec začala vaše příprava na novou sezonu?
Příprava nám začíná běžně na začátku května a těch soustředění už bylo opravdu docela hodně. Začali jsme na Gardě v Itálii na kolech, pokračovali v červnu na silničních kolech v Dolomitech, pak následovalo Livigno na kolečkových lyžích s výjezdy na velikány jako je Stelvio nebo Gavia, u nás v Česku pak soustředění na kolečkových lyžích v Osečné a teď jsme přijeli z Mallorky. Další soustředění bude už na prvním sněhu v Norsku v listopadu, a to v našem oblíbeném středisku Sjusjoen. Pak bude následovat Livigno.
Došlo po loňském ročníku k nějakým změnám v týmu?
Každý rok nás někdo opustí a noví členové přijdou, takže se stále poslední roky pohybujeme okolo 100 členů. Z velkých jmen nás neopustil nikdo, Standa Řezáč zůstává i nadále naší jasnou hvězdou, stejně jako Klára Moravcová. Ale zajímavou novinkou je třeba vynikající závodník na střední a dlouhé tratě v běhu Vít Pavlišta, který patří také do Enervit Teamu.
Jakých závodů jste se během přípravy účastnili, případně jaké byly největší úspěchy?
Těch závodů bylo hodně – od běhů, přes kolo, trialony, orienťáky, až po zmiňované kolečkové lyže, kde v našich barvách ovládl letní seriál závodů Silvini Skiroll Classics Standa Řezáč. Navíc zajel na spoustě závodů rekord trati, takže můžeme být spokojení.
Platí to i organizaci seriálu, kterou máte na bedrech?
Jsme nadšeni, závodů se každý rok účastní více a více závodníků a už každý lyžař ví, že si může díky našemu týmu přes léto kvalitně zazávodit. Je to přesně to, co chceme dělat. Jednak jsme tým sportovců, ale umíme udělat i něco pro druhé. Na našich výsledcích nám proto v tomto seriálu už tolik nezáleží, jde o to, aby se ostatní usmívali. I tak se nám daří mít vždy někoho na stupních vítězů a být vidět.
Jaké cíle si kladete do nové blížící se sezony?
Cíle máme vždy ty nejvyšší. Chceme jezdit co nejlépe ve Ski Classics, kde jsme v týmech byly již třikrát po sobě do první desítky, pokusit se v individuálních závodech prosadit alespoň jednou na pódium, být vždy na stupních vítězů i na závodech v Česku při Ski tour a Stopě pro život.
Na jaké produkty od Enervitu při přípravě a závodech spoléháte?
Je jich poměrně hodně a užívání Enervitu má v našem týmu stoupající tendenci. Nikdy nezapomeneme na nepřekonatelný regenerační nápoj R2 Sport po výkonu, před startem závodů a důležitých tréninků používáme sacharidové želé Enervit PRE Sport, během výkonu pak energetické tyčinky a tablety GT Sport. Pijeme také iontový nápoj Enervit G Sport, jako druhou večeři pak často dáváme proteinové koktejly Enervit.