Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko

Sacharidy ve výživě a sportu: Disacharidy a polysacharidy

O tom, že jsou sacharidy nejdůležitějším a nejrychlejším zdrojem energie během sportovního výkonu, není pochyb. Mluvili jsme o tom ostatně i v prvním díle našeho seriálu o sacharidech. V něm jsme si popsali nejjednodušší sacharidy, které jsou tvořeny jedinou molekulou. V dnešním pokračování si povíme něco o nejtypičtějším disacharidu, kterým je sacharóza, a také o isomaltuloze a maltodextrinu – sacharidech, které se využívají v produktech sportovních výživy.

Sacharóza

Sacharóza je disacharid, což znamená, že je tvořena dvěma molekulami: jednou molekulou glukózy a jednou molekulou fruktózy. Je to běžný cukr, který užíváme doma ke slazení například kávy nebo čaje. Toto je právě ten sacharid, kterému zjednodušeně říkáme „cukr“. Je vyráběn z cukrové řepy nebo cukrové třtiny a jeho glykemický index je středně vysoký (67).

 

Isomaltuloza

Isomaltuloza je přírodní cukr podobný sacharóze, ale méně sladivý. Je obsažen například v medu nebo řepném cukru. Isomaltuloza je tvořena stejně jako sacharóza jednou molekulou fruktózy a jednou molekulou glukózy, jsou ale spojeny jinou vazbou než v případě sacharózy. Chemická vazba u isomaltulozy je více odolná během trávení a její vstřebatelnost je o 20-25 % pomalejší než u glukózy či fruktózy. Proto má isomaltuloza oproti těmto sacharidům nízký glykemický index a nízkou osmolalitu. Jak bylo prokázáno vědeckými studiemi, dodává isomaltuloza energii postupně během delšího výkonu a podporuje větší využití tuků jako zdroje energie v porovnání se sacharózou.

 

Maltodextriny   

Maltodextriny jsou polymery glukózy, jinými slovy se jedná o různě dlouhé molekuly vytvořené různým počtem molekul glukózy. Mezi maltodextriny patří například maltóza (dvě molekuly glukózy), trisacharidy (tři molekuly), tetrasacharidy (čtyři molekuly) a polysacharidy (složeny z vyššího počtu molekul glukózy, vyšší molekulární hmotnost).

 

Důležitá vlastnost vycházející ze specifické chemické struktury těchto živin je schopnost vyvinout menší osmotický tlak v porovnání s jednoduchými cukry. To znamená, že když jsou maltodextriny rozpuštěny ve vodě, nápoj je méně „hustý“ v porovnání s nápojem obsahujícím stejné množství jiných sacharidů. Mnoho různých vědeckých studií dokládá efektivnější využití těchto nápojů pro organizmus. Je to proto, že maltodextriny se štěpí až v tenkém střevě, čímž dojde k prodloužení přísunu energie, tento přísun je i pozvolnější.