Proteinové tyčinky jsou oblíbené svačinky. Je to především proto, že jsou poměrně velké, aby zasytily, zabalené, abyste je mohli mít vždy s sebou, a obsahují významně sytící a stavební bílkoviny. Jejich velkou výhodou je ale také to, že oproti čím dál většímu počtu takto dostupných potravin obsahují výrazně méně jednoduchého cukru. Ten na rozdíl od bílkovin pocity hladu spíše navozuje.
Vyhovuje-li vám denní jídelníček složený z častějších (4 či 5), spíše menších jídel, pak proteinové tyčinky jsou pro vás opravdu vhodnější svačinky než sladkosti či fast food. Zasytí, zvýší denní příjem tolik potřebných bílkovin a nepodporují tvorbu tukových zásob.
Z důvodu potřebného příjmu bílkovin a podpory regenerace je tyčinka (energetická nebo i proteinová) vhodná také jako jídlo po sportu. Klidně půl hodiny po vypití regeneračního nápoje, když není dostupné jiné jídlo. Tyčinka zajišťující příjem bílkovin a částečně i sacharidů je mnohem lepší řešení než lačnění.
Někdy jsou proteinové tyčinky (ne ty s příliš vysokým procentem bílkovin) vhodné i během sportu. Ale jen během sportování s nízkou intenzitou, tedy například při turistice, cyklistice, jejímž cílem je spíše výlet než trénink a podobně.
Kdy jsou ale naopak proteinové tyčinky nevhodné, to je před a během sportovního výkonu, jehož cílem je trénink a růst výkonnosti. Stejně jako jsou nevhodné i během závodů. Důvodem je, že bílkoviny přijaté během sportování prodlužují dobu trávení veškerého obsahu v žaludku, čímž prodlužujeme získávání energie z rychlých sacharidů. Ty jsou přitom během sportu významným zdrojem rychlé energie, jejichž přínosem je šetření svalového glykogenu. Tím déle nám pak tato rychlá energie uložená v těle vydrží, náš výkon je lepší a sportuje se nám lépe.