Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna

Co byste měli vědět o GLUKÓZE

Glukóza je nejběžnější a zřejmě i nejznámější forma jednoduchého sacharidu. Glukózu z běžného života známe i pod pojmy jako hroznový cukr nebo dextróza. Jde o jeden z nejdůležitějších zdrojů energie pro lidský organizmus a buňky, protože glukóza koluje krví v podobě tzv. krevního cukru jako pohotovostní energie.

Třeba buňky centrální nervové soustavy (tedy i mozku) nebo červené krvinky nejsou schopny metabolizovat tuky, proto je hlavním zdrojem jejich energie právě glukóza. Je teda jasné, že jí musí být v krvi neustále dostatek, aby neodumíraly buňky, zvlášť ty mozkové. Nadbytek glukózy je ale zase pro tkáně celého těla silně toxický, proto mozek a slinivka břišní neustále hlídají hladinu glukózy v krvi a regulují ji pomocí hormonů insulinu a glukagonu. Zatímco insulin snižuje hladinu krevního cukru, glukagon ji zvyšuje.

 

Glukóza a glykemický index

Glukóza patří mezi tzv. rychle vstřebatelné neboli rychlé sacharidy, což popisujeme tzv. glykemickým indexem. Hodnota glykemického indexu glukózy je 100 a právě glykemický index glukózy je považován za měřítko pro stanovení glykemických indexů ostatních sacharidů, tzn. že zvýšení hladiny krevního cukru po konzumaci potravin je porovnáváno se zvýšením hladiny krevního cukru po konzumaci glukózy.

 

Jak tělo se sacharidy v potravě pracuje?

Složitější sacharidy se během trávicích procesů rozštěpí na monosacharidy a glukóza přejde z tenkého střeva do krve. Zhruba 20 procent glukózy skončí v játrech, která ji přemění na glykogen, tedy zásobní formu sacharidové (rychlé) energie. Zbývajících 80 procent glukózy putuje po těle a jako palivo ji spotřebovávají nejrůznější orgány včetně mozku, svalů nebo ledvin. Přebytečná glukóza, kterou nedokáže tělo rychle spotřebovat, se ukládá jako tuk.

 

Glukóza a další sacharidy

Glukóza je stavebním kamenem jiných sacharidů, například sacharózy, což je běžně používaný cukr v domácnosti. Jde o disacharid tvořený dvěma molekulami (glukóza + fruktóza), díky čemuž je jeho glykemický index středně vysoký (67). To znamená, že energie z něho se uvolňuje pomaleji než v případě rychlé glukózy.

 

V medu je obsažen přírodní cukr isomaltulóza, sacharid podobný sacharóze, ale méně sladivý. Isomaltulóza je tvořena stejně jako sacharóza jednou molekulou fruktózy a jednou molekulou glukózy, ale protože jsou spojeny jinou vazbou než v případě sacharózy, je více odolná během trávení a její vstřebatelnost je o 20-25 % pomalejší než u glukózy či fruktózy. Proto má isomaltulóza oproti těmto sacharidům nízký glykemický index a nízkou osmolalitu. Jak bylo prokázáno vědeckými studiemi, dodává isomaltulóza energii postupně během delšího výkonu a podporuje větší využití tuků jako zdroje energie v porovnání se sacharózou.

 

Sacharidy s malým počtem molekul najdete nejhojněji zastoupené i ve sportovní výživě, což dává v souvislosti se sportovním výkonem smysl – energie z takových sacharidů je dobře dostupná a tím pádem i rychlá. Vliv na zpracování a využití má samozřejmě i fakt, že sacharidy ve sportovní výživě vhodné během výkonu zpravidla nedoprovázejí bílkoviny a tuky, které by vstřebání prodlužovaly.

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Co a k čemu jsou AMINOKYSELINY?

Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem bílkovin, které mají v organizmu funkci především stavebních látek. Lidské tělo však velmi často „staví“ především z peptidů, což je různé spojení několika aminokyselin. Z 21 aminokyselin, s nimiž náš organizmus pracuje, lze vytvořit obrovské množství různých peptidů, které slouží jako základní stavební i regenerační materiál v těle. Právě díky těmto vlastnostem jsou bílkoviny a některé níže uvedené aminokyseliny nezbytné pro růst výkonnosti vytrvalců.

Jak snídat a jíst před závodem

Mnoho sportovců se správně snaží řešit svoji výkonnost nejen tréninkem, ale i výživou. Od odborníků se pak dozvídají, že nejdůležitější živinou vytrvalců jsou „cukry“. A tak se snaží toto doporučení naplňovat, a to především v posledních hodinách před sportem. Jelikož synonymem doporučovaného „cukru“ jsou sladkosti, sušenky, čokoláda a sladké nápoje, snaží se tyto potraviny vždy zahrnout do finálních příprav. Co se ale ve skutečnosti děje s jejich organizmem?

ŽAKET neboli hlaďák: Postrach, kterému se dá vyhnout

Mezi sportovci koluje názor, že kdo nepoznal žaket, neví nic o náročnosti sportu. Je pravda, že díky tomu člověk zažije nepoznané stavy a pocítí syrovou podstatu pořekadla, že sytý hladovému nevěří. Na druhou stranu je to ale velmi zásadní „zářez“ do organizmu, který se příliš neslučuje s cílem zvyšovat vaši výkonnost.

Co je ANABOLICKÉ OKNO a jak ho využít?

Anabolické okno je krátký časový úsek po sportovním výkonu, kdy jsou svalové buňky více než jindy otevřeny příjmu živin. To se pozitivně odráží v regeneraci – obnově energie a svalových vláken. Proto také anabolismus, od slova výstavba, růst.

Energetická bilance: Jak by vytrvalci měli jíst?

V minulém díle naše seriálu o energetické bilanci jsme si říkali, jak většina sportovců jí (více zde) a kde může být chyba v jejich jídelníčku v podobě negativní energetické bilance (o té více zde). Dnes si v závěrečném dílu řekneme, jak by jídelníček vytrvalce měl vypadat z hlediska množství i skladby. Tak aby vám nedošlo, cítili jste se dobře a byli schopní podávat maximální výkony!

Více aktualit

AKTUALITY

23/4
Marathon expo se blíží. Přijďte za námi na stánek!

S blížícím se datem Pražského maratonu se blíží i tradiční doprovodná akce – Marathon Expo (2. – 4. 5.) na Výstavišti v Holešovicích. Budeme tam s naším stánkem, abyste mohli načerpat vše potřebné na dobu před, během i po závodě nebo tréninku.

21/4
Přihlaste se na dubnový seminář - vysíláme už 29. 4.!

29. dubna pokračujeme v našem cyklu online seminářů ze světa výživy sportovců. Tématem toho dubnového bude "Večerní sportování s cílem hubnutí". Jak sportovat a jak se starovavat ve večerních hodinách, chcete-li shodit nějaký ten kilogram? Nenechte si ujít náš další seminář a zajistěte si místo na něm! 

19/4
Závoďte a vyhrajte v naší nové soutěži

Chcete vyhrát Enervit výživový plán na míru podle vašeho výběru? Zapojte se do naší nové soutěže! Stačí nasbírat co nejvíc razítek na stánku Enervit na závodech, kterých se s naším týmem účastníme, a výhra může být vaše. Je to jednoduché - přijdete na stánek, necháte si dát razítko do soutěžního plánu a pak nám pošlete jeho fotku. Soutěž se dělí do třech období a v každém z nich vyhlašujeme hned 10 vítězů!

15/4
Nejlepší hokejové týmy spoléhají na Enervit

Finále hokejové Chance ligy si zahrály týmy Zlína a Vsetína. Do finále extraligy zase suverénně postoupil vítěz základní části - Dynamo Pardubice. Co má tahle trojice společného? Enervit jako oficiálního výživového partnera!

8/4
Triatlonista Jan Šneberger o přípravě, výživě i letošních startech

Loni člen Enervit Teamu ovládl mistrovství České republiky ve středním triatlonu i celkové pořadí v Českém poháru. Letos se kromě tradičních domácích akcí chystá účastnit i světové série Ironman a zapojit se tam do soutěže profesionálů. Jan Šneberger v našem rozhovoru vypráví o svých plánech i přípravách na sezonu, která pro něj odstartuje už 21. dubna ve Valencii.

Více aktualit