Aktualita
Aktualita
Aktualita
Aktualita
Aktualita
Aktualita
Aktualita

Triatlonisté Jan a Lucie Šnebergerovi míří mezi profesionály

Další krok v kariéře a nová výzva čeká na manžele Šnebergerovi už nadcházející víkend v rakouském Zell am See, kde se poprvé postaví na start polovičního Ironmana mezi profesionály. Jak se na svou premiéru těší, proč se rozhodli pro přestup mezi profesionály a na jakou výživu spoléhají? To všechno prozrazují v našem rozhovoru pár dní před startem závodu.

Co vás vedlo k přestupu mezi profesionály?

Lucie: O profesionální licenci jsme doma začali prvně vážněji uvažovat po loňském IRONMANu v Barceloně. Závody obou hlavních světových sérií jsou značně předimenzované co do počtu závodníků a z bezhákové cyklistiky se často stává balíkové Tour de France, s nímž rozhodčí mnoho nenadělají. Možné řešení tedy bylo přestat závody jednoduše jezdit. Což by ale byla velká škoda, protože dějiště velkých akcí se většinou nachází ve velice atraktivních lokalitách a organizačně jsou tyto závody zpravidla výborně zajištěny. Druhou možností tak bylo přejít mezi elitu, kde je šance na spravedlivý průběh a větší závodní zážitek vyšší.

Jan: Sice nejsem ani zdaleka profesionální triatlet, ale přechod do kategorie elitních závodníků byl nevyhnutelný. Za poslední dva tři roky došlo k vývoji v mém pohledu na závodění a amatérské kategorie pod hlavičkou dvou největších sérií (Ironman a Challenge) přestávají dávat smysl. Cyklistické tratě nedokáží pojmout obrovské množství startujících a mnozí soupeři se neštítí využívat své anonymity v davu a porušují pravidla hákování, resp. nehákování. Další věcí je nepřehlednost závodu a mnohdy člověk ani neví, na jakém místě se v rámci své kategorie pohybuje. Závodní pole se rozmělní vlnovým systémem startování a veškerá zábava se vytrácí. Oproti tomu start v profesionální kategorii je okořeněný exklusivitou a přímým kontaktem se soupeři.

 

Takže se na tuhle výzvu hodně těšíte?

Jan: Pro mě osobně to přináší novou motivaci do závodění a věřím, že se tím i výkony opět o něco posunou. A posunout by se tedy měly, protože výkonnost elitních závodníků bývá až na pár výjimek vysoká. Každopádně doufám, že v dohledné budoucnosti nebude účast v profesionální kategorii záležitostí chtění nebo nechtění, ale že bude podmíněna výsledky a samotný start bude odměnou. Momentální systém rozhodně není ideální. Sportovci s výkonností profesionálů startují za amatérské kategorie a naopak někteří „turisté“ okupují zadní řady profesionálů. Tento stav poškozuje všechny.

 

Jaké závody chcete mezi profesionály absolvovat a jaké budou vaše ambice?

Jan: Volba padla na sérii IRONMAN, konkrétně na srpnové poloviční tratě v rakouském Zell am See a stejné distance také v zářijové německé Rujáně. Ambice jsou trochu nejasné, rád bych neudělal ostudu a zaostal co nejméně za první desítkou v cíli. Zell am See je vyhlášený podnik a konkurence se dá očekávat velmi kvalitní. Nicméně tratě znám, před pár lety jsem tam startoval v rámci amatérské kategorie na mistrovství světa. Papírově to na lepší výsledek vidím spíše na začátku září v Německu. Mohly by tam panovat chladnější podmínky, které mi jednoznačně sedí. TOP 10 by byl snový výsledek, ale obávám se, že na to má aktuální výkonnost nestačí.

Lucie: Vzhledem ke konkurenci, jaká v současné době a zejména pak v Evropě na polovičních distancích panuje, se budu snažit prodat vše, co je natrénováno a závod si maximálně užít.  Teď na konci srpna mě čeká první start mezi profesionály v rakouském Zell am See na polovičních distancích. Pak si určitě nenechám ujít závěrečný závod Českého poháru v Příbrami, kde se budu snažit útočit na stupně nejvyšší.

 

U vás je jasné, že necháte nic náhodě. Jak se na závod chystáte po stránce výživy?

Lucie: V triatlonu a zejména pak na delších distancích je výživa čtvrtou disciplínou. Takže za mě je to určitě základní dílek do skládačky. Při závodech už jsem vyzkoušela celou řadu různých produktů i značek a nakonec zakotvila u energetických gelů a koncentrátů od Enervitu. Ty kombinuji s tyčinkami Enervit Performance Bar. Při závodech, které mají start v poledne, tedy s velkým odstupem od snídaně, využívám Enervit PRE Sport. Jako prevenci křečí zařazuji pár dní před závody Enervit Magnesium Sport a během závodů uzobávám solné tablety Enervit Salt Caps.

Jan: U mě vyhrává v den závodu želé Enervit PRE Sport a Enervit Magnesium Sport. Při závodě pak průběžně doplňované solné tablety Enervit Salt Caps, iontový nápoj Enervit G Sport a zejména na běhu energetické gely. Při dlouhém triatlonu jídelníček doplňujeme kromě všemi oblíbeného banánu také například o tortillu se sýrem a pestem nebo jiným běžným jídlem na úpravu přeslazeného „vnitřního klima“.