Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko
Výživové okénko

Co je zač BETAIN a jak nám pomáhá?

Proč zapojujeme výživu do našeho sportování? Abychom zvyšovali výkonnost. Proto často pracujeme na zvyšování energetických zásob, na podpoře regenerace, na správném nastavení organizmu před výkonem – vše s cílem mít více toho, co považujeme za důležité pro vyšší výkonnost. Někdy je ale dobré mít něčeho také méně, například homocysteinu. A s tím nám pomůže právě betain. Co jsou tyto aminokyseliny zač?

Homocystein je aminokyselina, jejíž vysoká hladina v krvi bývá mezi odborníky považována za spouštěče různých civilizačních onemocnění. Homocystein je přirozenou součástí našeho těla, ale důležité je držet jeho hladinu na co nejnižší úrovni. Jinak způsobuje různá kardiovaskulární a jiná onemocnění. U sportovců navíc zvýšená hladina homocysteinu způsobuje například vyšší unavitelnost, ztrátu formy, stavy přetrénování a vede i k horší regeneraci sil nebo k pomalejšímu léčení svalových poranění. Naopak nízká hladina homocysteinu je předpokladem vyšší výkonnosti. A co dokáže hladinu homocysteinu snižovat? Právě betain.

 

Betain je aminokyselina, která pomáhá s přeměnou homocysteinu v krvi na methionin. Aminokyseliny (mezi které patří betain, homocystein a mnoho dalších látek) jsou stavebními kameny všech bílkovin v těle, proto jsou potřebné pro mnoho tělesných funkcí (více o nich jsme psali zde). Vysoké hladiny homocysteinu ale mohou být škodlivé pro organizmus i pro sportovní výkonnost a její rozvoj, jak jsme si řekli výše. Revolučním řešením potlačování únavy tak může být příjem betainu.

 

Co způsobuje homocystein a jaký je přínos betainu?

  • Homocystein způsobuje větší unavitelnost – betain tak redukcí homocysteinu potlačuje únavu a míru toxicity uvnitř organizmu a podporuje větší výkonnost.
  • Homocystein stojí za ztrátou formy – betain tak pomáhá nabýt formu a udržet si ji déle.
  • Homocystein navozuje stavy přetrénování – betain homocystein potlačuje, čímž potlačuje i tyto stavy a podporuje tak proces regenerace.
  • Homocystein vede i k celé řadě onemocnění – betain redukcí homocysteinu navozuje zdravější prostředí uvnitř organizmu.

 

Z čistě sportovního hlediska platí, že nízká hladina homocysteinu je předpokladem vyšší výkonnosti. Proto můžeme směle říci, že betain podporuje růst výkonnosti sportovců – právě tím, že snižuje hladinu homocysteinu v těle i míru toxicity uvnitř organizmu.

 

Mezi přírodní zdroje betainu patří špenát, řepa, některé celozrnné obiloviny a vybrané druhy masa a drůbeže (krůtí, telecí, hovězí). Betain lze dnes ale přijímat i v koncentrované formě díky speciálním doplňkům sportovní výživy – třeba ve formě rozpustného nápoje Enervit Betaina Endurance Sports. Opět se každopádně potvrzuje, že kdo ví, jak to chodí v těle sportovce, má náskok před ostatními. Díky využití takových informací v praxi a zakomponování správné výživy do tréninku.

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Enervit je důležitý i během tréninku - pro růst vaší výkonnosti

Co je účelem tréninku? Zvýšit sportovní výkonnost. Tréninkem vyvoláte určitý typ stresu, který je adekvátní druhu zátěže - ať je to dlouhá doba výkonu, nebo vysoká intenzita s výrazným, často i opakovaným zakyselením organizmu, nebo silová zátěž a podobně. Každý takovýto tréninkový impulz přináší specifickou míru adaptace (odlišnou podle druhu zátěže) a růst výkonnosti spočívá v tom, že organizmus reaguje na prodělaný trénink (stres) a v rámci tzv. adaptace roste odolnost organizmu pro případ, že stejný tréninkový impulz přijde znovu.

Mrkněte na on-line seminář o ADAPTACI coby principu růstu výkonnosti

Chcete vědět, jak posunout svou výkonnost? Pusťte si náš on-line seminář! Dozvíte se na něm o adaptaci coby principu růstu výkonnosti.

Proč je důležitá výživa během výkonu a co jíst?

Stejně jako automobil spotřebovává během výkonu palivo v podobě benzínu nebo nafty, i lidský organismus se hýbe a projevuje svůj život spotřebou určitého typu energie. Zatímco motor automobilu spotřebovává stále jeden druh paliva, který má v nádrži, a v závislosti na rychlosti jízdy (a i zahřátí motoru) se mění jeho spotřeba, lidský organizmus má z tohoto pohledu propracovanější systém. Výkon sportovce není odkázán pouze na jeden druh energie, ale hned na čtyři. A všechny dokážeme ovlivnit naší stravou.

Co je zač LAKTÁT?

Laktát je sůl kyseliny mléčné a vzniká ve svalu v důsledku vysoce intenzivního anaerobního výkonu, tedy výkonu s nedostatečným okysličováním svalů. Takovými druhy výkonu bývají nejčastěji sprint nebo rychlejší běh, náročný krátký výjezd kopce na kole a podobně. Tyto druhy výkonu jsou energeticky kryty převážně ze sacharidů díky takzvané anaerobní glykolýze. Při ní je ve svalu uložený glykogen odbourávaný na glukózu a následně na laktát.

5. výživový tip pro Jizerskou 50: Vyzrajte na křeče

Křeče nechce v závodě zažít nikdo. A tak se snažíme jim předcházet, nebo s nimi hned v zárodku bojovat. Jaké jsou osvědčené recepty z praxe i z pohledu fyziologie? To vám prozradíme v posledním díle našeho seriálu, který vám pomáhá připravit se co nejlépe na Jizerskou 50.

Více aktualit