Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna

Co je zač BETAIN a jak nám pomáhá?

Proč zapojujeme výživu do našeho sportování? Abychom zvyšovali výkonnost. Proto často pracujeme na zvyšování energetických zásob, na podpoře regenerace, na správném nastavení organizmu před výkonem – vše s cílem mít více toho, co považujeme za důležité pro vyšší výkonnost. Někdy je ale dobré mít něčeho také méně, například homocysteinu. A s tím nám pomůže právě betain. Co jsou tyto aminokyseliny zač?

Homocystein je aminokyselina, jejíž vysoká hladina v krvi bývá mezi odborníky považována za spouštěče různých civilizačních onemocnění. Homocystein je přirozenou součástí našeho těla, ale důležité je držet jeho hladinu na co nejnižší úrovni. Jinak způsobuje různá kardiovaskulární a jiná onemocnění. U sportovců navíc zvýšená hladina homocysteinu způsobuje například vyšší unavitelnost, ztrátu formy, stavy přetrénování a vede i k horší regeneraci sil nebo k pomalejšímu léčení svalových poranění. Naopak nízká hladina homocysteinu je předpokladem vyšší výkonnosti. A co dokáže hladinu homocysteinu snižovat? Právě betain.

 

Betain je aminokyselina, která pomáhá s přeměnou homocysteinu v krvi na methionin. Aminokyseliny (mezi které patří betain, homocystein a mnoho dalších látek) jsou stavebními kameny všech bílkovin v těle, proto jsou potřebné pro mnoho tělesných funkcí (více o nich jsme psali zde). Vysoké hladiny homocysteinu ale mohou být škodlivé pro organizmus i pro sportovní výkonnost a její rozvoj, jak jsme si řekli výše. Revolučním řešením potlačování únavy tak může být příjem betainu.

 

Co způsobuje homocystein a jaký je přínos betainu?

  • Homocystein způsobuje větší unavitelnost – betain tak redukcí homocysteinu potlačuje únavu a míru toxicity uvnitř organizmu a podporuje větší výkonnost.
  • Homocystein stojí za ztrátou formy – betain tak pomáhá nabýt formu a udržet si ji déle.
  • Homocystein navozuje stavy přetrénování – betain homocystein potlačuje, čímž potlačuje i tyto stavy a podporuje tak proces regenerace.
  • Homocystein vede i k celé řadě onemocnění – betain redukcí homocysteinu navozuje zdravější prostředí uvnitř organizmu.

 

Z čistě sportovního hlediska platí, že nízká hladina homocysteinu je předpokladem vyšší výkonnosti. Proto můžeme směle říci, že betain podporuje růst výkonnosti sportovců – právě tím, že snižuje hladinu homocysteinu v těle i míru toxicity uvnitř organizmu.

 

Mezi přírodní zdroje betainu patří špenát, řepa, některé celozrnné obiloviny a vybrané druhy masa a drůbeže (krůtí, telecí, hovězí). Betain lze dnes ale přijímat i v koncentrované formě díky speciálním doplňkům sportovní výživy – třeba ve formě rozpustného nápoje Enervit Betaina Endurance Sports. Opět se každopádně potvrzuje, že kdo ví, jak to chodí v těle sportovce, má náskok před ostatními. Díky využití takových informací v praxi a zakomponování správné výživy do tréninku.

VÝŽIVOVÁ PORADNA

SUPERKOMPENZACE: Klíč k růstu výkonnosti a důležitá fáze regenerace

Superkompenzace je stav, ve kterém může docházet k růstu výkonnosti. Superkompenzaci musí vždy předcházet fyzická zátěž, nejčastěji řízený trénink, který z důvodu vyčerpání energetických zdrojů vyvolá pokles výkonnosti. Lidský organizmus má skvěle vyvinutý princip adaptace, tedy přizpůsobení se podmínkám, který spočívá i v tom, že se na prožité zážitky lépe připraví – vytvoří si více energetických zásob, zesílí svalová vlákna, zlepší se psychické vnímání, zlepší se koordinace a podobně. A to je právě princip oné superkompenzace. 

Co je zač LAKTÁT?

Laktát je sůl kyseliny mléčné a vzniká ve svalu v důsledku vysoce intenzivního anaerobního výkonu, tedy výkonu s nedostatečným okysličováním svalů. Takovými druhy výkonu bývají nejčastěji sprint nebo rychlejší běh, náročný krátký výjezd kopce na kole a podobně. Tyto druhy výkonu jsou energeticky kryty převážně ze sacharidů díky takzvané anaerobní glykolýze. Při ní je ve svalu uložený glykogen odbourávaný na glukózu a následně na laktát.

RYCHLÉ CUKRY: Proč se o nich mluví a jak využít jejich rychlosti?

Není cukr jako cukr. To je důležitá věc, kterou je potřeba zmínit hned na začátku. Pod pojmem cukry totiž někteří autoři vnímají všechny sacharidy, nejen ty jednoduché, kterým tento název správně přísluší. Když se pak řekne, že „ve výživě vytrvalců by měly převažovat cukry,“ někdo to může vnímat jako zastoupení právě jen jednoduchých sacharidů – sladkostí, slazených limonád a podobně. Takový jídelníček by byl ale vražedný z pohledu zdraví sportovce i jeho výkonnosti. Sladkosti v běžném (mimosportovním) jídelníčku vytrvalců nejsou vůbec potřeba a slovem „cukr“ byla myšlena celá skupinu sacharidů.

Co je HOMEOSTÁZA, a proč je pro sportovce důležitá?

Homeostáza je pojem definující stálost vnitřního prostředí našeho organizmu a je důležitá pro růst výkonnosti. Krevní tlak, zastoupení minerálních látek v mezibuněčném i vnitrobuněčném prostoru, správná řídkost tělesných tekutin, hladina krevního cukru, zásoby energie, dýchání, hormonální rovnováha. To všechno jsou procesy, které jsou variabilní, mění se v závislosti na činnosti během dne, ale současně mají své „zdravé“ hodnoty.

Křeče jsou postrachem sportovců. Jak na ně?

Svalové křeče jsou vedle hlaďáku snad největším strašákem vytrvalostních sportovců. Zřejmě i proto vyráží téměř každý cyklista nebo běžec na trať závodu s nějakým magnesiem v kapse, aby měl záchranu, až se křeče dostaví. Lze křečím předcházet, nebo se musíme spokojit s tím, že prostě přijdou?

Více aktualit

AKTUALITY

25/7
Rozhovor s triatlonistou Janem Šnebergrem o zahraničních startech a začátku sezony

Na velkých českých závodech první poloviny roku byl člen Enervit Teamu úspěšný – na Czechmanovi vybojoval poprvé v kariéře stupně vítězů a na Moraviamanovi slavil titul vicemistra republiky v dlouhém triatlonu (viz rozhovor zde). Letošní sezonu ale Jan Šneberger odstartoval v zahraničí, v rámci seriálu Ironman 70.3 a návratem do profesionální kategorie. Jak se mu dařilo v těchto závodech, přibližuje v našem rozhovoru.

22/7
Tadej Pogačar potřetí ovládl Tour de France. I s Enervitem

Šest vítězných etap. Ve žlutém dresu nepřetržitě od 4. etapy. Dominance v horách i v časovce. Třetí triumf na nejslavnějším cyklistickém závodě světa. A k tomu málo vídaný double – vítězství na Tour de France i Giru v jedné sezoně. To všechno patří Tadeji Pogačarovi, který v 25 letech opět přepisuje dějiny cyklistiky. A znovu je u toho i Enervit coby výživový partner jeho stáje UAE Emirates.

18/7
Slavíme Den pitného režimu a rozdáváme ionťáky ZDARMA!

Hydratace při sportu je nesmírně důležitá a má vliv na výkonnost. Proto si zaslouží naši pozornost i svůj den. Den pitného režimu slavíme právě teď a máme pro vás i speciální akci na oslavu – ionťák v hodnotě 339 Kč zdarma k objednávce na našem e-shopu!

15/7
Barbora Krejčíková ovládla Wimbledon. S Enervitem po boku

Česká tenistka a členka Enervit Teamu slaví obrovský úspěch, když triumfovala na dalším grandslamu. Wimbledon už v minulosti dokázala vyhrát ve čtyřhře, teď se raduje z premiérového vítězství v singlu. Barbora Krejčíková tak navázala na triumf z French Open z roku 2021 a i tentokrát se v oblasti výživy spoléhala na Enervit.

12/7
S Miroslavem Šperkem o sportu handicapovaných v Česku i paralympiádě v Paříži

Sám dobře ví, jaké to je. Po úraze skončil na vozíku a sport mu poté hodně pomohl. Představil se na světových šampionátech i paralympijských hrách v atletice, kromě ní už ale zkusil celou řadu dalších sportů – basket, florbal, lyžování, kanoistiku. A také se věnuje sportu handicapovaných z pozice funkcionáře – generálního sekretáře Českého paralympijského výboru, jehož výživovým partnerem je Enervit. Jaká je situace sportovců s handicapem v Česku a jaká přání má Miroslav Šperk směrem k blížící se paralympiádě v Paříži?

Více aktualit