Souhlas s používáním cookies
Abychom vám mohli nabízet co nejlepší servis, potřebujeme společně s našimi partnery shromažďovat určitá data (statistická, marketingová) prostřednictvím tzv. cookies. Pro jejich využití potřebujeme váš souhlas, který udělíte kliknutím na tlačítko "OK"..
OK Odmítnout a zavřít
Spravovat cookies
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna

GLYKÉMIE: Co je zač a proč je pro sportovce důležité o ní vědět?

Glykémie, neboli hladina krevního cukru, vyjadřuje množství cukru v krvi. Cukrem je myšlen sacharid ve své nejjednodušší formě, jíž je glukóza. Každý sacharid, který sníme, se postupně v zažívacím traktu rozkládá ze složitých vazeb na tu nejjednodušší, glukózu, a ta pak krví putuje všude po těle, aby dodávala energii všem buňkám těla. Mohlo by se tedy zdát, že čím více glukózy v krvi máme, tím více energie budeme mít. Ale to, že všeho moc škodí, platí i v případě glykémie.

Hodnoty glykémie

Normální hodnota glykémie je 3,9–5,6 mmol/litr, což odpovídá 70–100 mg/dl. Jen pro představu – průměrný lidský organismus obsahuje asi 4–6 litrů krve, což je při 100 mg glukózy na decilitr krve 4–6 gramů glukózy. Větší koncentrace je pro tkáně celého těla silně toxická. Proto mozek a slinivka břišní neustále sledují a stabilizují hladinu glukózy v krvi. Děje se tak prostřednictvím hormonu inzulinu, jehož úkolem je předcházet toxicitě právě snižováním hladiny glukózy. Inzulin produkuje slinivka a podle potřeby ho pumpuje do krevního řečiště.

 

Glykemický index

S glykémií je velmi úzce spojen tzv. glykemický index (GI). Ten vyjadřuje, jak rychle se sacharidy obsažené v potravině přemění v trávicím traktu na glukózu. GI glukózy, kdybychom ji konzumovali v čistém stavu, je 100. Potraviny s vysokým GI (>70) se vyznačují malým obsahem vlákniny a jednoduchou strukturou sacharidů. To znamená velmi rychlé vstřebání do krve a tím i velmi rychlé a výrazné (v závislosti na snědeném množství) zvýšení hladiny krevního cukru, tedy obsahu glukózy v krvi.

Zhruba 20 % glukózy skončí v játrech, která ji přemění na glykogen. Zbývajících 80 % glukózy putuje po těle a jako palivo ji spotřebovávají nejrůznější orgány včetně mozku, svalů nebo ledvin. Inzulin způsobuje, že nadbytečnou glukózu, kterou tělo nedokáže rychle spotřebovat, absorbují tukové buňky a přeměňují ji na tuk.

 

Potraviny s nízkým/vysokým glykemickým indexem

Problém u potravin s vysokým GI je, že se najednou vstřebá velké množství glukózy, s nímž si v tak krátkém čase tělo neumí poradit jinak než právě uložením do tuků. Navíc tato potravina vyvolá tzv. vlčí hlad, který je reakcí na prudký nárůst glykémie a její následný rychlý pokles (vyvolaný adekvátní reakcí inzulinu) vedoucí často až do stavu hypoglykémie. Na tu reaguje mozek vyvoláním hormonálního signálu, který vyústí v opětovné snězení potraviny s vysokým GI – aby se glykémie opět zvýšila. A jsme v začarovaném kruhu…

Oproti tomu potraviny s nízkým GI (<55) představují pro organizmus možná i vyšší glykemickou nálož, tzn. ve snězeném množství potravy přinášejí organizmu více sacharidů, ty se ale právě díky nízkému GI uvolňují postupně po delší dobu, glykémii nezvýší skokově a také reakce slinivky břišní je „poklidná“.

To všechno ale neznamená, že potraviny s vysokým GI jsou jen špatné a ty s nízkým GI vždy dobré. Záleží na kontextu. Potraviny s vysokým GI nám pomohou v době, kdy jsme třeba vlivem sportování, náročné fyzické práce nebo delšího lačnění v tzv. hypoglykémii (nízká hladina krevního cukru). Naopak potraviny s nízkým GI bychom měli preferovat jako základní potraviny našeho jídelníčku.

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Víte, že... pivo opravdu není nejlepší iontový nápoj?

Možná občas slýcháte, že pivo je nejlepší „ionťák“, zvlášť mezi rekreačními sportovci je to celkem rozšířené. Ale pravda to není. Zatímco iontový nápoj vám pomáhá, pivo škodí. Proč? Protože iontový nápoj obsahuje vše potřebné pro váš výkon (energie, minerální látky, tekutiny), pivo naopak prakticky nic. Naopak obsahuje alkohol, který tělo bere jako jed a začne se prioritně věnovat tomu, aby ho zpracovalo a dostalo z těla ven. Na ostatní najednou není prostor a vašemu výkonu to výrazně škodí...

Trénovanost zvýšíte i výživou

Víte, kdy skutečně roste vaše výkonnost? A v jaké fázi se nejvíce rozhoduje o únavě znatelné na následujícím tréninku? Správná odpověď zní, že výkonnost roste ve fázi zotavení, tedy v době po skončení tréninku! Mnozí sportovci se chybně domnívají, že k růstu výkonnosti dochází během tréninku, ale opak je pravdou. Trénink znamená pokles výkonnosti, růst únavy a vyčerpání, kdy se organizmus nachází v nežádoucím stavu katabolismu (nedostatek energie).

Co čekat od sportovní výživy PO sportu?

Často se ptáte, s čím v oblasti sportovní výživy začít, abyste zbytečně neutráceli a zároveň pomohli svému sportovnímu výkonu i růstu výkonnosti. Nabízíme proto stručný přehled top kategorií produktů, které běžci, cyklisté, lyžaři, triatlonisté a další vytrvalostní sportovci nejčastěji užívají, včetně jejich přínosů. Tedy co byste od nich měli očekávat a co v nich hledat. Lépe tak pochopíte, proč a jaký produkt v uvedený čas použít.

Co čekat od sportovní výživy BĚHEM sportu?

Často se ptáte, s čím v oblasti sportovní výživy začít, abyste zbytečně neutráceli a zároveň pomohli svému sportovnímu výkonu i růstu výkonnosti. Nabízíme proto stručný přehled top kategorií produktů, které běžci, cyklisté, lyžaři, triatlonisté a další vytrvalostní sportovci nejčastěji užívají, včetně jejich přínosů. Tedy co byste od nich měli očekávat a co v nich hledat. Lépe tak pochopíte, proč a jaký produkt v uvedený čas použít.

Co čekat od sportovní výživy PŘED sportem?

Často se ptáte, s čím v oblasti sportovní výživy začít, abyste zbytečně neutráceli a zároveň pomohli svému sportovnímu výkonu i růstu výkonnosti. Nabízíme proto stručný přehled top kategorií produktů, které běžci, cyklisté, lyžaři, triatlonisté a další vytrvalostní sportovci nejčastěji užívají, včetně jejich přínosů. Tedy co byste od nich měli očekávat a co v nich hledat. Lépe tak pochopíte, proč a jaký produkt v uvedený čas použít.

Více aktualit

AKTUALITY

4/7
Startuje slavná Tour de France a Enervit je připravený pomáhat favoritům

Až 5. července odstartuje všech 23 stájí do 112. ročníků slavného závodu, bude mezi nimi samozřejmě i UAE Emirates XRG a Lidl-Trek – profesionální týmy spoléhající na Enervit. Tadej Pogačar coby lídr UAE už s Enervitem po boku třikrát Starou dámu ovládl a letos se pokusí přidat čtvrtý triumf.

30/6
ROZHOVOR: Paralympijský vítěz David Kratochvíl o plavání i handicapu

Kvůli rakovině sítnice přišel o zrak, přesto žije sportem a hned na svých prvních paralympijských hrách vylovil z bazénu v Paříži kompletní sadu medailí. V pouhých 16 letech! David Kratochvíl tak předvádí skvělé výkony ve sportu, ke kterému ho přivedl až jeho handicap. Kromě plavání ale zvládá i další sporty a také hru na hudební nástroje – kytaru, klavír, varhany nebo akordeon. Největší úspěchy ale rozhodně sbírá v bazénu.

27/6
Objevte čerstvé novinky ENERVIT, které musíte mít!

Nabušený PRE-Workout, oblíbená příchuť Tadeje Pogačara u Carbo Gelu C2:1, aminokyseliny EAA i BCAA v poměru 4:1:1 nebo nový hit regenerace Enervit Magic Cherry. To všechno jsou novinky Enervit, díky kterým můžete v létě sportovat lépe. Už teď je seženete u našich partnerů nebo na našem e-shopu.

23/6
Cyklisté týmu ATT Investments vládnou (nejen) českým závodům

O víkendu ovládli první závod RoadCUPu – Krakonošův cyklomaraton. Drží také celkové prvenství v Českém poháru v silniční cyklistice (Škoda Cup). A k tomu jsou nejlepší evropskou stájí v soutěži kontinentálních týmů. ATT Investments se tak může letos pochlubit skvělými výsledky, pod kterými je podepsaný i Enervit coby hlavní výživový partner známé české stáje.

19/6
Podpoříme vaše letní sportování - dáme vám až 1000 Kč na Enervit!

Užijte si letní sportování s Enervitem! Právě teď máte zcela výjimečnou možnost nakoupit na našem e-shopu s až 1000Kč příspěvkem od nás. Protože chceme, aby se vám sportovalo lépe.

Více aktualit