Čas od času čteme nebo posloucháme rady, jak motivovat tělo, aby efektivně pálilo tuky. Doporučují se různé metody, například běh hned ráno na lačno či vynechání jídla před sportem, tedy sport na hladový žaludek. Nebo také dlouhý trénink, jemuž předcházel jiný trénink cílený na vyčerpání svalového glykogenu či bezsacharidová strava den před sportem. Je to k něčemu? Pomáhá to? Opravdu se dostavuje požadovaný efekt? My jsme se rozhodli některé mýty vyvrátit, a to detailním pohledem na fungování lidského organizmu.
Výše uvedená doporučení bývají často zaobalena do jednoho cíle, a to „naučit organizmus efektivně pálit tuky“. My se ale zeptáme jinak: Opravdu náš organizmus pálí tuky neefektivně?
Pojďme se na problém podívat z hlediska energetických systému v organizmu, abychom věděli, co se v našem těle při sportu děje. Na pohled evoluční a fyziologický jsme se zaměřili v předchozích dílech.
Pohled energetických systémů
Podíváme-li se na celou problematiku pálení tuků z pohledu energetických systémů, pak štěpení tuků (lipolýza) je vedle získávání energie ze sacharidů při dostatečném přístupu kyslíku (aerobní fosforylace) nejvýznamnějším energetickým systémem vytrvalostních sportovců. Její význam se navíc s délkou trvání výkonu více a více zvyšuje.
I toto je fyziologická zákonitost podložená evolucí – ať chceme nebo nechceme. I když před výkonem a během sportu jíme sacharidy, vždycky po 30 minutách začne být dominantním energetickým zdrojem lipolýza. Proč? Protože sportovní výkon potřebuje tolik energie, že bychom ji během sportu nebyli schopni zkonzumovat.
Naše doporučení pro efektivní pálení tuků:
Chcete-li stimulovat tělo pálit tuky, dbejte na trénovanost a volte správné intenzity tréninku. Efektivní cestou, jak zvyšovat výkonnost, je: po každém tréninku řádně regenerovat, před tréninkem nekonzumovat sladké a během sportu doplňovat energii. Proto, abyste mohli trénovat déle a častěji, protože jen opakovaný trénink v dlouhém časovém období vám pomůže efektivněji využívat tuky jako zdroje energie.
Samozřejmě platí, že můžeme svojí činností ovlivnit to, kdy a jak intenzivně budeme tuky pálit:
- Dobu, kdy začne být štěpení tuků aktivováno a stane se dominantním zdrojem energie v celém energetickém procesu, můžeme ovlivnit dlouhodobou (myšleno v letech) trénovaností. Čím je sportovec trénovanější, tím dříve se lipolýza zapojuje do energetického metabolismu.
- Trénovaností ovlivníme i to, v jaké míře se štěpení tuků zapojí do energetického metabolismu oproti ostatním systémům. Čím trénovanější sportovec, tím více „jede“ na tuky a méně na sacharidy.
- Nevhodnou stravou před sportem můžeme velmi snadno zamezit využití tuků jako zdroje energie (více v článku "Co snídat a jíst před závodem"). Mnoho sportovců to, bohužel, z nevědomosti i činí – cokoliv sladkého v čase cca 90 minut před sportem (včetně sladkého nápoje) zvýší hladinu krevního cukru, která zamezí využití tuků jako zdroje energie. To je během vytrvalostního výkonu podobné, jako kdybyste na dovolenou k moři místo moderním autem vyrazili starou karosou bez klimatizace.
V prvním díle jste si mohli přečíst o pohledu evolučním, ve druhém pak o pohledu fyziologickém.
Věříme, že vám náš třídílný seriál pomůže lépe pochopit fungování organizmu, vyvarovat se možných chyb a sportovat lépe. O to se jako specialisté na výživu pro vytrvalce dlouhodobě snažíme, proto se věnujeme i boření některých mýtů. Třeba v naší výživové poradně.