Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna

SERIÁL: Pozor na mýty spojené se sportem - 1. díl

Fungování lidského těla má několik zákonitostí, které je dobré dodržovat. Někdy bez znalostí fyziologie volíme zdánlivě logická řešení, která jsou ale pro sportovní výkon vyloženě škodlivá. Rádi bychom vám je demonstrovali na skutečných příbězích ze života a je na vás, zda se jimi inspirujete, nebo si je prožijete také. Rovnou ale poradíme: je lepší si to přečíst než to všechno prožít.

1. díl: Vem si před startem čokoládu

„Je pár minut do startu, doplň si ještě energii. Na, tu máš čokoládu.“ Tuhle větu jste jistě v útlém věku od svých rodičů před závodem slýchávali také. Nikdy nebylo nic horšího než v čase nejsilnější předzávodní trémy s polosuchými ústy kousat tvrdé kousky čokolády, u toho se udržovat v rádoby zahřívacím pohybování a to všechno stíhat udýchat. Málokdy se pak závod vydařil a my to přičítali možná malému množství čokolády před startem. Časem se jako větší „vychytávka“ ukázal přímo hroznový cukr – nemusel se kousat a dal se i namíchat do pití. Výkon při závodě byl pak ale ještě horší než s tou čokoládou, energie mnohokrát došla výrazně dříve.

Chyby jsme hledali všude možně – nedostatečný trénink, špatné zapracování před závodem, přílišná tréma a dokonce se jako důvod občas bralo i malé množství čokolády nebo hroznového cukru před startem. Aniž bychom si sofistikovaně zhodnotili důsledky negativních pocitů při závodě, neochvějně bereme čokoládu nebo hroznový cukr před startem jako něco dogmatického, na co se nenadává, protože nám to naordinovali rodiče, a proto to stále dodržujeme a současně na toto klišé učíme i své děti.

Jak to v těle funguje?

Jakékoliv jídlo (a pozor, i pití!), které obsahuje rychle vstřebatelnou energii (sladkosti, hroznový cukr, sladké limonády atd.) jsou pro vysoký sportovní výkon škodlivé. Zvýší totiž hladinu krevního cukru (což je pro tělo škodlivý stav) a organizmus se začne soustředit nikoliv na sportovní výkon, ale na to, jak snížit škodlivou vysokou hladinu krevního cukru. Zároveň s vysokou hladinou krevního cukru jsou utlumeny mechanizmy využívající jiné energetické zdroje, zvláště tuky, což je hlavně v případě vytrvalostních výkonů (tedy těch delších než 2 minuty) vyloženě kontraproduktivní. (Více jsme psali např. v článku Co jíst a nejíst před výkonem)

Jednoduchý závěr tedy zní – nejlépe se na sportovní výkon (závod ale i trénink) připravíte tím, že:

  • Poslední větší jídlo dojíte nejpozději 3 hodiny před sportem.
  • 30-60 minut před sportem si dáte Enervit PRE Sport (zažene hlad, nastartuje ty správné energetické procesy v těle vhodné pro vytrvalostní výkony) - klidně i ve dvou časově odlišných dávkách.
  • Minimálně 60 minut před sportem nebudete konzumovat nic sladkého (jídlo ani pití).

Podívejte se i na další díly našeho seriálu ze života:

1. díl – Vem si před startem čokoládu
2. díl – Abys zhubnul, tak moc nejez, ale hodně sportuj
3. díl - Kilometr zvládnu stejně jako stovku
4. díl - 
Na absenci pití během sportu je třeba tělo natrénovat
5. díl - 
Trénink ve dnech volna znamená náskok před soupeři

VÝŽIVOVÁ PORADNA

SUPERKOMPENZACE: Klíč k růstu výkonnosti a důležitá fáze regenerace

Superkompenzace je stav, ve kterém může docházet k růstu výkonnosti. Superkompenzaci musí vždy předcházet fyzická zátěž, nejčastěji řízený trénink, který z důvodu vyčerpání energetických zdrojů vyvolá pokles výkonnosti. Lidský organizmus má skvěle vyvinutý princip adaptace, tedy přizpůsobení se podmínkám, který spočívá i v tom, že se na prožité zážitky lépe připraví – vytvoří si více energetických zásob, zesílí svalová vlákna, zlepší se psychické vnímání, zlepší se koordinace a podobně. A to je právě princip oné superkompenzace. 

Co je zač LAKTÁT?

Laktát je sůl kyseliny mléčné a vzniká ve svalu v důsledku vysoce intenzivního anaerobního výkonu, tedy výkonu s nedostatečným okysličováním svalů. Takovými druhy výkonu bývají nejčastěji sprint nebo rychlejší běh, náročný krátký výjezd kopce na kole a podobně. Tyto druhy výkonu jsou energeticky kryty převážně ze sacharidů díky takzvané anaerobní glykolýze. Při ní je ve svalu uložený glykogen odbourávaný na glukózu a následně na laktát.

RYCHLÉ CUKRY: Proč se o nich mluví a jak využít jejich rychlosti?

Není cukr jako cukr. To je důležitá věc, kterou je potřeba zmínit hned na začátku. Pod pojmem cukry totiž někteří autoři vnímají všechny sacharidy, nejen ty jednoduché, kterým tento název správně přísluší. Když se pak řekne, že „ve výživě vytrvalců by měly převažovat cukry,“ někdo to může vnímat jako zastoupení právě jen jednoduchých sacharidů – sladkostí, slazených limonád a podobně. Takový jídelníček by byl ale vražedný z pohledu zdraví sportovce i jeho výkonnosti. Sladkosti v běžném (mimosportovním) jídelníčku vytrvalců nejsou vůbec potřeba a slovem „cukr“ byla myšlena celá skupinu sacharidů.

Co je HOMEOSTÁZA, a proč je pro sportovce důležitá?

Homeostáza je pojem definující stálost vnitřního prostředí našeho organizmu a je důležitá pro růst výkonnosti. Krevní tlak, zastoupení minerálních látek v mezibuněčném i vnitrobuněčném prostoru, správná řídkost tělesných tekutin, hladina krevního cukru, zásoby energie, dýchání, hormonální rovnováha. To všechno jsou procesy, které jsou variabilní, mění se v závislosti na činnosti během dne, ale současně mají své „zdravé“ hodnoty.

Křeče jsou postrachem sportovců. Jak na ně?

Svalové křeče jsou vedle hlaďáku snad největším strašákem vytrvalostních sportovců. Zřejmě i proto vyráží téměř každý cyklista nebo běžec na trať závodu s nějakým magnesiem v kapse, aby měl záchranu, až se křeče dostaví. Lze křečím předcházet, nebo se musíme spokojit s tím, že prostě přijdou?

Více aktualit

AKTUALITY

25/7
Rozhovor s triatlonistou Janem Šnebergrem o zahraničních startech a začátku sezony

Na velkých českých závodech první poloviny roku byl člen Enervit Teamu úspěšný – na Czechmanovi vybojoval poprvé v kariéře stupně vítězů a na Moraviamanovi slavil titul vicemistra republiky v dlouhém triatlonu (viz rozhovor zde). Letošní sezonu ale Jan Šneberger odstartoval v zahraničí, v rámci seriálu Ironman 70.3 a návratem do profesionální kategorie. Jak se mu dařilo v těchto závodech, přibližuje v našem rozhovoru.

22/7
Tadej Pogačar potřetí ovládl Tour de France. I s Enervitem

Šest vítězných etap. Ve žlutém dresu nepřetržitě od 4. etapy. Dominance v horách i v časovce. Třetí triumf na nejslavnějším cyklistickém závodě světa. A k tomu málo vídaný double – vítězství na Tour de France i Giru v jedné sezoně. To všechno patří Tadeji Pogačarovi, který v 25 letech opět přepisuje dějiny cyklistiky. A znovu je u toho i Enervit coby výživový partner jeho stáje UAE Emirates.

18/7
Slavíme Den pitného režimu a rozdáváme ionťáky ZDARMA!

Hydratace při sportu je nesmírně důležitá a má vliv na výkonnost. Proto si zaslouží naši pozornost i svůj den. Den pitného režimu slavíme právě teď a máme pro vás i speciální akci na oslavu – ionťák v hodnotě 339 Kč zdarma k objednávce na našem e-shopu!

15/7
Barbora Krejčíková ovládla Wimbledon. S Enervitem po boku

Česká tenistka a členka Enervit Teamu slaví obrovský úspěch, když triumfovala na dalším grandslamu. Wimbledon už v minulosti dokázala vyhrát ve čtyřhře, teď se raduje z premiérového vítězství v singlu. Barbora Krejčíková tak navázala na triumf z French Open z roku 2021 a i tentokrát se v oblasti výživy spoléhala na Enervit.

12/7
S Miroslavem Šperkem o sportu handicapovaných v Česku i paralympiádě v Paříži

Sám dobře ví, jaké to je. Po úraze skončil na vozíku a sport mu poté hodně pomohl. Představil se na světových šampionátech i paralympijských hrách v atletice, kromě ní už ale zkusil celou řadu dalších sportů – basket, florbal, lyžování, kanoistiku. A také se věnuje sportu handicapovaných z pozice funkcionáře – generálního sekretáře Českého paralympijského výboru, jehož výživovým partnerem je Enervit. Jaká je situace sportovců s handicapem v Česku a jaká přání má Miroslav Šperk směrem k blížící se paralympiádě v Paříži?

Více aktualit