Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna
Výživová poradna

Jak trávíme živiny aneb co je dobré vědět při sportu

Každý sportovec by měl společně s tréninkem řešit i výživu. Tak aby mohl posouvat svou výkonnost a dodávat tělu potřebné živiny v dostatečném množství. A také ve správný čas, což je velmi důležité. Když půjdete sportovat s plným žaludkem, asi to nebude nic příjemného. Když naopak ošidíte výživu v době regenerace, tělo se jen těžko kvalitně zotaví z výkonu. Abyste měli představu, co se s přijímanými živinami ve vašem těle děje, přinášíme přehled, kde, kdy a jak se co tráví. Aby se vám sportovalo lépe.

V lidském trávení existují určité zákonitosti, které dokážou ovlivnit rychlost vstřebávání a tedy i kvalitu sportovního výkonu. Když je budete znát, můžete lépe plánovat například důležitý příjem energie během výkonu a tím zlepšit svou výkonnost. Znalostí průběhu trávení můžete lépe ovlivňovat jeho procesy včetně regeneračních pochodů v organizmu. A také volit správné doplňky sportovní výživy.

 

Základní forma energie

Jedinou energií schopnou pohánět svaly je adenosintrifosfát (ATP). Ten se vytváří z různých forem energie uložených jako zásoba v těle – v podobě tuků, aminokyselin, glykogenu a krevního cukru. O tom, jaká zásoba energie bude během sportovního výkonu využita a za jakých podmínek, rozhoduje intenzita výkonu (aerobní, nebo anaerobní) a doba jeho trvání. Principy čerpání energie pak definují tzv. energetické systémy.

Uvedené zásobní formy energie jsou vytvářeny z přijímané potravy. Vše, co sníme, nazýváme živinami. Živiny dělíme na makroživiny a mikroživiny. Mezi makroživiny řadíme sacharidy, tuky a bílkoviny, jejichž hlavní funkce je dodávání energie a v případě bílkovin i výstavba a regenerace. Mikroživiny jsou vitaminy a minerální látky, které fungují především jako katalyzátory chemických reakcí uvnitř organizmu.

Jaké jsou zákonitosti vstřebávání živin a jak se z běžných potravin nakonec stane zásobní energie pro svalovou kontrakci?
 

1) Ústa

Již v ústech startuje štěpení sacharidů, a to prostřednictvím enzymů ve slinách, které začínají rozkládat sacharidy na jednoduché cukry v podobě glukózy a fruktózy. Další enzymy v této práci pokračují až ve střevech.

 

2) Žaludek

Štěpení sacharidů zahájené v ústech pokračuje i v první polovině žaludku, v té druhé je však přerušeno v důsledku promíchání s kyselou žaludeční šťávou. Trávení sacharidů proto pokračuje zase až v duodenu, což je ústí žaludku do tenkého střeva, po promíchání s pankreatickou šťávou, kterou produkuje slinivka břišní (pankreas) za účelem neutralizace kyselé žaludeční šťávy.

Štěpení bílkovin v žaludku probíhá díky pepsinu a jemu příbuzným enzymům. Jen v žaludku zabere tato fáze 1-3 hodiny.

Štěpení tuků v žaludku z důvodu kyselého prostředí neprobíhá, tuky jsou z více než 95 % vstřebávány až v tenkém střevě.

Pevná potrava zůstává v žaludku tak dlouho, dokud nevznikne suspenze částeček o průměru menším než 1 mm (tzv. chymus), který až poté odtéká do duodena. Čas, po němž opustí žaludek 50 % přijatého množství potravy, je pro pevnou potravu podle jejího složení 1-4 hodiny. Platí přitom, že pro sacharidy je doba kratší než pro bílkoviny a pro ty zase kratší než pro tuky.

Z toho vyplývá velmi přínosná informace pro sportovce, kteří potřebují rychle vstřebávat energii během sportu: vyprazdňování žaludku (a tedy vstřebávání živin) probíhá tím déle, čím je nižší pH chymu, vyšší osmolalita (tedy hustota), vyšší obsah volných mastných kyselin s dlouhým řetězcem, nebo čím je vyšší obsah aminokyselin.

 

3) Slinivka břišní

Pankreatická šťáva vylučovaná slinivkou břišní odtéká do duodena a obsahuje hydrogenuhličitanové ionty důležité pro neutralizaci kyselého chymu ze žaludku. V pankreatické šťávě jsou dále zastoupeny prekurzory trávicích enzymů, které v tenkém střevě štěpí bílkoviny, tuky a sacharidy. O slinivce se ví asi nejvíce to, že v případě zvýšení hladiny krevního cukru (glykémie) vylučuje hormon inzulin, který:

  • snižuje glykemii,
  • působí anabolicky (umožňuje růst),
  • podporuje tvorbu tuků,
  • podporuje ukládání glukózy do zásoby (zejména v játrech)
  • podporuje tvorbu glykogenu ve svalech,
  • zabezpečuje ukládání aminokyselin do svalů,
  • stimuluje růst a lipogenezi (tvorba tukové tkáně).

Výdej inzulinu zvyšují také určité aminokyseliny (především arginin a leucin), volné mastné kyseliny a řada hormonů. Sekreci inzulinu naopak tlumí adrenalin, noradrenalin a neuropeptid galanin.

 

4) Tenké střevo

Přímo ve střevě jsou za účasti transportních systémů vstřebávány anorganické složky jako voda nebo elektrolyty (minerální látky) i organické sloučeniny jako vitaminy, které tělo potřebuje pro svůj metabolismus. V tenkém střevě se štěpí na monosacharidy nejdůležitější stravitelné sacharidy, jako jsou škrob, laktóza a sacharóza. Také zde pokračuje trávení bílkovin.

Tuky představují pro trávení zvláštní problém, neboť jsou ve vodě nerozpustné. Proto musí být nejdříve emulgovány solemi žlučových kyselin a fosfolipidy žluče, aby mohly být enzymaticky štěpeny. Lépe stravitelné jsou mléčné lipidy, které jsou již emulgovány a obsahují mastné kyseliny s krátkým řetězcem.

Metabolismus lipidů je poměrně složitá věc, i proto je energie ze sacharidů v čase dostupnější než právě z tuků. Právě proto tělo začíná sportovat na sacharidy a také při intenzivních výkonech, kdy je potřeba rychlá energie, využívá sacharidy.

Aby mohly být mastné kyseliny odbourány nebo přeměněny na jiné sloučeniny, je třeba je nejprve aktivovat koenzymem A. Odbourání mastných kyselin probíhá v mitochondriích tzv. beta oxidací, která je těsně napojená na citrátový cyklus a dýchací řetězec, kde dochází ke vzniku oné univerzální energie ATP.

Aby došlo k úplnému odbourání mastných kyselin s delším řetězcem, musí celý cyklus proběhnout několikrát. V mnoha orgánech, jako jsou svaly či ledviny, slouží beta oxidace mastných kyselin jako zdroj energie v době mezi příjmem potravy, v játrech se jí využívá na tvorbu ketolátek (zdroj energie při hladovění).

 

5) Játra

Do jater vede vrátnicová žíla, kterou odtéká většina krve prošlé tenkým střevem. Proto je tato krev obohacená o živiny vstřebané ve střevě (glukóza, aminokyseliny, krevní barvivo). V játrech se žíla postupně dělí na rozsáhlé sítě širokých kapilár a v jaterních buňkách jsou živiny metabolizovány na látky, které je organizmus schopen zpracovat a využít ke stavbě a obnově tkání a k obnově vyčerpaných zásob energie.

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Proč je HYDRATACE u sportovců tak důležitá?

Hydratace neboli zavodnění organismu je ta nejpodstatnější věc, kterou by měli vytrvalci v oblasti výživy řešit. Na nedostatek tekutin během sportu totiž nelze natrénovat a už malý pokles množství vody v těle může mít vliv na sportovní výkon.

5. výživový tip pro Jizerskou 50: Vyzrajte na křeče

Křeče nechce v závodě zažít nikdo. A tak se snažíme jim předcházet, nebo s nimi hned v zárodku bojovat. Jaké jsou osvědčené recepty z praxe i z pohledu fyziologie? To vám prozradíme v posledním díle našeho seriálu, který vám pomáhá připravit se co nejlépe na Jizerskou 50.

4. výživový tip pro Jizerskou 50: Co jíst před startem

Tahle otázka zaměstnává mnoho vytrvalců, běžce a běžkyně na lyžích nevyjímaje. Co si dát v době 2 hodin před startem, abychom se cítili sytí, nebylo nám těžko a pomohli tělu s přípravou na výkon? My v Enervitu máme jasnou odpověď, podle které se řídí už tisíce sportovců včetně profesionálů – i těch, kteří se postaví na start Jizerské 50.

3. výživový tip pro Jizerskou 50: Doplňujte energii – ať vám nedojde

Na tratích závodů Jizerské 50 je potřeba si dobře rozvrhnout síly. Tak abyste daný závod nejen dokončili, ale vyhnuli se i krizím a mohli zajet svůj vysněný čas. S tím vám pomůže průběžný příjem energie na trati a my prozradíme, jak na to.

2. výživový tip pro Jizerskou 50: Pijte – poradíme co

Průběžné doplňování vhodných tekutin je důležitý faktor pro celkovou výkonnost a optimální pohodu sportovce. Pitný režim bychom měli dodržovat nejen během dne, ale především v průběhu tréninku a závodu. Vždyť tělo je minimálně ze 60 % tvořeno tekutinou a již ztráta pouhého 1 % vody znamená pokles výkonnosti a únavu.

Více aktualit

AKTUALITY

12/2
Mrkněte na záznam únorového semináře a termín nového

I v novém roce jsme připravení nabízet vám semináře zaměřené na výživové aspekty ve sportu. Letošní ročník jsme odstartovali tématem "Jak se (nejen) výživou připravit na závod", kde byla řeč o všem důležitém, co ne/dělat před vaším dnem D. Ať už se rozhodnete závodit na lyžích, na kole, v běhu, v triatlonu nebo v dalších vytrvalostních sportech. Pokud jste seminář nestihli, nabízíme jeho záznam. A rovnou pro vás chystáme i další seminář, který proběhne v březnu. 

9/2
Podpořte nás v anketě Shop roku 2023

Líbí se vám náš e-shop? Nakupujete na něm a jste spokojení s jeho službami? Pak nám můžete dát hlas v tradiční anketě Heureky ShopRoku!

5/2
Jizerská 50 zrušena, pondělní seminář i vybrané akce proběhnou

Je nám to moc líto, ale je to tak - 57. ročník Jizerské 50 se neuskuteční. Organizátoři o víkendu rozhodli o jejím zrušení z důvodu nedostatku sněhu, teplého počasí a nepříznivé předpovědi na další dny. Některé z plánovaných akcí přesto proběhnou, stejně jako náš pondělní seminář na téma "Jak se připravit na závod aneb výživové vychytávky".

31/1
V roce 2024 nás čeká spousta sportovních událostí. Kde se potkáme?

Jsme rádi, že vám sportovní výživa Enervit pomáhá sportovat lépe. A jsme také moc rádi, když se s vámi můžeme potkávat přímo na závodech a veletrzích. Abychom vám mohli poradit, probrat vaše potřeby a představit novinky. Kde se potkáme v roce 2024?

19/1
Královnou cyklistiky za rok 2023 je Kristýna Zemanová

Slavnostní vyhlášení ankety o nejlepšího cyklistu či cyklistku roku má opět ženskou vítězku – královnou české cyklistiky za rok 2023 se stala cyklokrosařka Kristýna Zemanová, která ovládla hlasování v soutěži Českého cyklistického svazu, jehož výživovým partnerem je Enervit.

Více aktualit